Energi

Energispartips

Genom små insatser kan du göra uppvärmningen av ditt hem mer energieffektivt. Nedan har vi samlat några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att minska din värmeförbrukning.

Sänkt energiförbrukning i hemmet betyder minskad energiproduktion, vilket i sin tur betyder minskade utsläpp och en renare miljö. Genom små insatser kan du spara på både dina pengar och miljön - För ett hållbart Tierp.

Sänk temperaturen

Genom att sänka temperaturen på ditt vatten och i ditt hem så sparar du stora mängder energi. Försök därför att se över inställningarna på dina element och fjärrvärmecentral.

Några enkla tips:

  • Sänk inomhustemperaturen några grader så minskar energiförbrukningen. Du sover till exempel bättre om temperaturen i sovrummet är något lägre än i övriga huset. Dra även gärna ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid.
  • Ha inte för hög varmvattentemperatur, den bör ligga mellan 50-55 grader.

Släpp inte ut värmen

Varje gång du släpper ut värme ur ditt hem så behöver den ersättas med ny värme, detta kräver mycket energi. Försök därför att i så stor utsträckning som möjligt behålla värmen i ditt hem.

Några enkla tips:

  • Vädra genom att göra korsdrag en kort stund istället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar, så går inte så mycket värme till spillo.
  • Täta dörrar och fönster samt se över isolering så stannar värmen inomhus. Fördragna gardiner och persienner hindrar även värmen från att smita ut.
  • Använd bara spisfläkten när du lagar mat eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd luft.

Blockera inte värmen

För att värmen ska spridas så effektivt som möjligt från dina element så behöver den fritt utrymme. Om värmen blockeras så krävs det mer energi för att värma upp rummet.

Några enkla tips:

  • Undvik att ställa stora möbler eller hänga tjocka gardiner framför elementen, då blockeras värmen och det krävs mer energi att värma upp rummet.

Behöver du hjälp?

I samarbete med Uppsala kommun så har Tierps kommun energi- och klimatrådgivare som vänder sig till allmänheten och kostnadsfritt svarar på frågor och ger dig råd om energieffektivisering. Du når dessa på 018-727 47 24 eller energiradgivning@uppsala.se.