Den ceremoniella första överföringen av vatten mellan kommunerna

Tomas Ulväng, vd för Temab, inviger arbetet tillsammans med Lena Blad, vd för Gästrike Vattens koncernbolag, genom en ceremoniell första överföring av vatten mellan kommunerna.

Invigning: överföringsledning till Östhammars kommun

Fredagen den 3 april hölls invigningen av arbetet med att bygga en överföringsledning från Örbyhus till Östhammars kommun.

Östhammars kommun har under flera år haft stora problem med dricksvattenförsörjningen i både Österbybruk och Alunda. Fredagen den 3 april hölls invigningen av arbetet med att bygga en överföringsledning från Örbyhus i Tierps kommun till Österbybruk och Alunda i Östhammars kommun.

- Att samverka över kommungränserna känns självklart för oss, säger Kenneth Karlsson, ordförande Temab. Tierps kommun har i Uppsalaåsen, så mycket vatten så det räcker till oss alla. Så genom samverkan bygger vi ihop våra ledningsnät och ger Östhammars kommun möjlighet till mer vatten av bra kvalitet. Tierps kommun behöver samverka med andra kommuner, även inom vatten för att nå en långsiktig hållbar produktion.

- Det här är en stor och viktig satsning som ger invånarna en trygg och säker vattenleverans. Det känns väldigt bra att vi hittat en långsiktig lösning för boende i Alunda och Österbybruk tillsammans med Temab, säger Margaretha Widén Berggren, ordförande Östhammar Vatten AB.

Den första etappen mellan Örbyhus och Österbybruk förväntas tas i bruk redan den 1 januari 2021.