Rinnande vattenkran

Bli en smart vattenanvändare

Med smart vattenanvändning och goda vattenvanor räcker vårt gemensamma och värdefulla vatten längre. Det finns även pengar att spara.

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. I en familj om fyra personer adderas det ihop till hundratusentals liter varje år. Det finns dock en mängd olika sätt som du kan minska din vattenförbrukning på. Genom små insatser kan du spara såväl vatten som pengar.

Låt inte vattnet rinna

Ett vanligt felsteg är att låta vattnet rinna i onödan. Varje minut som kranen är öppen förbrukas cirka 6-12 liter vatten, i vissa fall utan att ha gjort någon nytta alls.

Några enkla tips:

  • Diska inte under rinnande vatten, använd en diskpropp eller diskbalja istället.
  • Skölj inte av disken innan den stoppas i maskin eller handdiskas. Torka i stället av rester och skräp med en bit hushållspapper.
  • Spola inte i kranen och vänta på att vattnet ska bli kallt. Ha alltid en karaff med vatten i kylskåpet i stället.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna, rakar dig eller tvålar in dig i duschen.

Se över kranar och munstycken

Genom att åtgärda droppande kranar och byta till snålspolande munstycken kan du spara in mycket vatten. Ett snålspolande duschmunstycke kan till exempel halvera förbrukningen jämfört med ett traditionellt sådant.

Några enkla tips:

  • Åtgärda droppande kranar.
  • Installera snålspolande toaletter, kran- samt duschmunstycken.

Använd regnvattnet

Ett genomsnittligt år så regnar det cirka 600 millimeter i Tierps kommun. Om du bor i radhus eller villa så kan du samla upp regnvatten för att använda när det är dags att vattna i din trädgård.

Några enkla tips:

  • Samla regnvatten i en tunna och använd för att vattna i trädgården.
  • Använd inte vattenspridare under dagtid eller i stekande sol. En varm dag så dunstar mycket av vattnet bort innan det har gjort någon nytta.

Se över användningsmönster

Genom att se över sina generella användningsmönster kan man ofta hitta fler sätt att spara in på vattenförbrukningen. Att välja att ta en kort dusch i stället för att bada kan till exempel spara in över 100 liter vatten per tillfälle.

Några enkla tips:

  • Fyll tvätt- och diskmaskin väl och använd snålast möjliga program.
  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. 

Spara vatten och pengar

Genom att följa dessa enkla tips så kan du spara många tusen liter av vårt gemensamma vatten varje år. Som en fin bonus så sparar du även pengar. I Tierps kommun kostar från den 1 januari 2023 förbrukningen av en kubikmeter (1000 liter) av det kommunala vattnet strax över 36,50 kronor. Ju fler av de ovanstående tipsen som du följer, desto mer vatten och pengar kan du spara in.