Samverkan med Östhammars kommun
Långsiktig samverkan ska lösa vattenfrågan
Vi binder ihop vattenförsörjningen mellan Örbyhus i Tierps kommun och Österbybruk och Alunda i Östhammars kommun. Samverkan om vatten kommer att gynna invånare i både Östhammars och Tierps kommuner på flertalet sätt.
Nu är alla beslut fattade för att kunna binda ihop vattenförsörjningen mellan Örbyhus i Tierps kommun och Österbybruk och Alunda i Östhammars kommun.
- Dåligt dricksvatten har boende i Alunda och Österbybruk fått stå ut med under många år. Det känns väldigt bra att vi hittat en långsiktig lösning för dem, säger Margaretha Widen Berggren, ordförande Östhammar Vatten AB. Förutom att kvaliteten på vattnet blir bättre till dagens kunder kommer vi även få mer vatten så att vi kan ansluta fler och möjliggöra exploateringar i båda orterna.
- Tierps kommun har beslutat att samverka med Östhammars kommun om dricksvatten då vi har tillgång till stora mängder enligt gällande vattendomar. Vi kommer nu att gemensamt kunna jobba med rutiner, utredningar och investeringar där kostnaderna fördelas på fler vilket blir positivt för invånarna i både Tierps och Östhammars kommuner, säger Kenneth Karlsson, ordförande Tierps Energi och Miljö AB. Med samarbetet kommer vi att öka vår kompetens när det gäller teknik och nödvattenförsörjning samt uppnå en hållbar vattenförsörjning.
Styrelserna för Östhammar Vatten AB och Tierps Energi och Miljö AB (Temab) är överens om ett 50-årigt avtal där Östhammar Vatten AB köper dricksvatten från Temab. Styrelsen för Östhammar Vatten AB har även beslutat om förslag till finansiering och riskhantering med Östhammars kommun för den överföringsledning som ska leda vattnet från Örbyhus till Alunda och Österbybruk. Under december har kommunfullmäktige i både Östhammars och Tierps kommuner beslutat.
Förbättrad vattenkvalitet
Fler kunder, bättre beredning, ökad uppföljning och gemensamma rutiner kommer att gynna kunder och invånare i både Östhammars och Tierps kommuner. Tierps kommun får bland annat fler att dela nödvändiga kostnader med och en ökad samverkansyta. Östhammars kommun får en bättre och stabilare vattenleverans och ges möjlighet till tillväxt. Båda VA-bolagen stärker kompetensen genom att samverka, vilket gynnar båda kommunerna.
Uppsalaåsens vatten räcker till fler
Förslaget har diskuterats av Tierps och Östhammars kommuner sedan ett par år tillbaka och utredningar som gjorts visar att förutsättningar för ett långsiktigt samarbete finns. Tierps kommun har, i och med Uppsalaåsens sträckning, tillgång till stora mängder råvatten för dricksvattenförsörjning.
- I Uppsalaåsen som går genom Tierps kommun finns det gott om vatten av god kvalitet. Det känns naturligt att vi samverkar om naturens resurser. Avsiktsförklaringen är ett första steg, säger Sara Sjödal, kommunstyrelsens ordförande i Tierp.
Från den vattentäkt i Tierps kommun som är aktuell, kan en överföringsledning till Österbybruk och Alunda byggas inom tre år. Detta under förutsättning att nödvändiga beslut fattas i respektive kommun, med fördjupade utredningar som grund.